In elke stad waar Thuislozen speelt krijgen twee lokale hulpverleners, stadsgenoten of vrijwilligers, die zich om de zorg om anderen bekommeren, een rol in het stuk. Ze spelen zichzelf. Zo ook in Utrecht!
Hier spelen mee: Anya Wiersma en Anne-Rose de Bruyn van De Tussenvoorziening, Noortje Rozema van Stichting Oog voor Utrecht, Fred Smit van Stichting Rechtop, Rik de Zwart van NoiZ en Arjen van Ree van Buurtcentrum de Dreef.
“Door deze lokale helden in onze voorstelling aan het woord te laten, worden de stemmen van de personages aangevuld met de levensechte verhalen van mensen die de achterkant van hun stad goed kennen.” – Thibaud Delpeut en Adelheid Roosen
Elke avond worden de persoonlijke verhalen van twee van hen verweven in het theaterstuk (een tekst van de Noorse toneelschrijver Lars Norén) en op het toneel gebracht naast de verhalen van de 14 acteurs. Ze geven de bezoeker concrete handelingsperspectieven. In totaal spelen 36 lokale helden van 34 verschillende maatschappelijke organisaties uit alle speelsteden mee in de voorstelling. Ook zijn (landelijke) maatschappelijke organisaties als Fier, Federatie Opvang, Leger des Heils, Humanitas, Coalitie Erbij, Neos en Perspektief betrokken bij het project.
Lokale helden Fred, Anne-Rose, Anya, Arjen, Rik en Noortje in Utrecht
Fred Smit is ervaringsdeskundige en oprichter van dak- en thuislozenopvang Stichting Rechtop. Hij geeft aan het fijn te vinden dit platform te krijgen. “Mensen moeten begrijpen dat als je dakloos bent, je niet gevoelloos bent, niet harteloos en niet kansloos… je bent alléén dakloos. Als wij de kwetsbaren weer als mens zien, kunnen zij zich ook weer mens voelen.” Hij voegt toe: “De nachtopvang in Utrecht bestaat voor 60 procent uit vrijwilligers, als die morgen allemaal weglopen dan stort de hele maatschappij in.”
Ook Anne-Rose de Bruyn, ervaringsdeskundige en woonbegeleider bij De Tussenvoorziening, is dankbaar mee te mogen werken aan de voorstelling. “Als ik terugkijk op mijn dakloze periode voel ik weer de wanhoop, eenzaamheid en minderwaardigheid. Alsof ik in mijzelf een vreemde was.” En: “Meedoen vervult me met trots; Hier sta ik dan toch maar. Dat ik mezelf durf te laten zien voelt zo goed! En dit project bevestigt dat ik ertoe doe, dat ieder mens ertoe doet!”
Arjen van Ree – Buurtcentrum De Dreef in Overvecht: “We moeten niet alleen plekken creëren in onze stad, maar juist de omgeving er omheen bouwen. Die omgeving zorgt voor verbinding, niet de plek. Alles wat je aandacht geeft groeit.”
Noortje Rozema – Stichting Oog voor Utrecht: “Onze grootste opdracht is zorgen dat eenzame ouderen drempelloos bij ons naar binnen stappen. Ik zie ontzettend veel eenzaamheid. Mensen klampen zich aan je vast. Als je mensen echt wil helpen, moet je bijna illegaal buiten de regels werken.”
Anya Wiersma – schuldhulpverlener De Tussenvoorziening: “Een cliënt zei ooit: “Ik weet dat de blauwe enveloppe van de belastingdienst is, maar ik snap niet wat er staat.” Die man overhandigde mij een plastic zak vol ongeopende post. Ik word daar blij van, orde scheppen en de problemen van een ander oplossen.”