Theater Utrecht en DOX intensiveren samenwerking

vrijdag 05 juni 2020

Theater Utrecht en DOX zijn zeer opgetogen over de positieve adviezen van de Raad voor Cultuur die donderdag 4 juni bekend werden gemaakt.

DOX krijgt een nieuwe plek als ontwikkelinstelling in de Basis Infrastructuur, Theater Utrecht continueert haar positie in deze landelijke infrastructuur. De Raad heeft veel vertrouwen en waardering voor de plannen en de nauwere samenwerking tussen beide organisaties.

Dit is een waardevolle bevestiging van waar we in beide organisaties voor willen blijven staan. Met onze makers en medewerkers werken we vanuit persoonlijke bronnen en maken de voorstellingen een spiegel van deze tijd. Vanuit noodzaak. Deze ondersteuning van ons samenwerkingsverband geeft een solide impuls aan innovatie op technologisch, artistiek en ook ideologisch vlak. Opvallend is het sterke en groeiende bewustzijn van non-exclusiviteit in onze gezelschappen, met onze makers voorop. Matchen en mixen is hun ‘way of life’,” aldus de artistiek directeuren Thibaud Delpeut (Theater Utrecht) en Hildegard Draaijer (DOX).

Uit het advies van de Raad voor Cultuur:
“Theater Utrecht is een bevlogen organisatie die de afgelopen jaren hard heeft gewerkt aan een nieuwe artistieke signatuur onder leiding van Thibaud Delpeut. Uit de voorstellingen spreekt een duidelijk maatschappelijk-politiek engagement. Het plan voor de komende periode ademt vernieuwing, engagement en nieuwsgierigheid. (..) Ze focust de komende periode op technologie en creëert daarmee een heldere eigen artistieke koers. (..) Ook interessant vindt de raad het vernieuwende onderzoekslaboratorium TransLab, waarin de instelling samen met DOX experimenteert met nieuwe technologie, samenwerkingsvormen en nieuwe doelgroepen.”

Over DOX zegt de Raad: “DOX draagt al jaren overtuigend bij aan talentontwikkeling in de urban arts en biedt daarbij expliciet ruimte aan jongeren met verschillende culturele achtergronden en aan jongeren die geen reguliere kunstvakopleiding hebben doorlopen. De raad is positief over de werkwijze waarbij makers uit verschillende generaties elkaar inspireren en van elkaar leren, en waardeert de breedte (transdisciplinair) waarover de instelling actief is. Dat DOX de samenwerking met Theater Utrecht intensiveert, is een mooie ontwikkeling, die beide partijen veel kan opleveren.”

Uit onze beleidsplannen
Theater Utrecht is het stadsgezelschap van Utrecht en brengt geëngageerd, hoogwaardig en cutting edge theater voor een zo breed mogelijk publiek. We houden de ogen wijd open naar de wereld en putten daarbij uit allerlei mogelijke bronnen: van eeuwenoud tot hagelnieuw, van proza en film tot poëzie. Onze makers experimenteren ongeremd met nieuwe technieken, vertelvormen en publieksrelaties en verkennen zo doelbewust de uiterste reikwijdte van het theater. We werken nauw samen met DOX, broedplaats en gezelschap ineen: hét makersplatform voor theater, urban arts, jongeren en alle (sub)culturen van nu. Bij DOX staan alle disciplines op het podium: dans, performance, muziek, zang en tekst. Ze laten zich inspireren door thema’s en expressievormen die spelen in de jongerencultuur en zijn een schakel tussen de underground en professionele praktijk.

Bekijk hier ons Beleidsplan 2021 - 2024 >>>