De eerste zeven makers die geselecteerd zijn in ons nieuwe interdisciplinaire Innovation:Lab – in samenwerking met DOX en de HKU - zijn bekend. Ze gaan ideeën uitwerken op het gebied van o.a. motion capture met kostuums en de afwezigheid van performers op het podium, interactieve ruimtes als een levend organisme, games als theatervehikel, de interactie tussen performers en publiek door middel van geluid, artificial intelligence tools in het theater, theater via augmented reality en virtual reality.
Zeven makers en creatieven onderzoeken het theater van de toekomst
Op de open call begin februari kwamen maar liefst 138 inzendingen uit binnen- en buitenland, én een hausse aan enthousiaste reacties uit het kunstenveld en daarbuiten. Vervolgens is in een selectietraject van werksessies en interviews een groep van 21 makers gekozen die hun concept presenteerden in het lab. Hiervan zijn uiteindelijk zeven ideeën geselecteerd die de komende maanden onderzocht en uitgewerkt worden in multidisciplinaire teams. In het najaar resulteert dit in een aantal experiences voor publiek.
De zeven geselecteerde makers zijn: (1) Lieke van der Vegt & Dan Xu, (2) Marlot Meyer, (3) Joeri Heegstra & Samir Veen & Claire Bender, (4) Mette Sterre, (5) Salim Bayri, (6) Dwayne Toemere & Florian Jankowski, (7) Huang Wei-Hsuan. Zij gaan in een multidisciplinair team van makers, techneuten, developers, ontwerpers, dramaturgen, filmmakers en Virtual Reality specialisten hun plan omzetten in een concept en vervolgens een prototype. Dit zal uiteindelijk leiden tot een aantal experiences voor publiek dit najaar.
Samen bouwen aan het theater van de toekomst
Innovation:Lab van Theater Utrecht – in samenwerking met DOX en de HKU - is een nieuw initiatief dat in januari van start is gegaan. Doel is om samen met andere makers en creatieven de komende jaren te bouwen aan het theater van morgen. Innovatie, co-creatie en inclusiviteit staan daarbij voorop. Hoe ziet de mensheid er over tien of honderd jaar uit? Hoe ziet het theater van morgen eruit? Welke rol zal technologie daarin spelen? Veel kunstvormen hebben een verhaal in zich, maar de vormen waarmee we die verhalen vertellen komen steeds verder af te staan van de complexiteit van de wereld waarin we leven. Hoe vertellen we de verhalen van morgen met de technologie van vandaag?