In 2018 sloegen opnieuw theatermakers en podia de handen ineen om een nieuwe betekenis te geven aan Nationale Dodenherdenking op 4 mei, met Theater Na de Dam. In Utrecht waren dat Stadsschouwburg Utrecht, DOX, Het Filiaal Theatermakers, Het Huis Utrecht (Eva van Manen), STUT Theater en Theater Utrecht. Net als voorgaande jaren zetten we ons belangeloos in om met bijzondere initiatieven en o.a. verhalen van Utrechters van jong tot oud samen stil te staan bij deze dag.
Lezing nieuwe toneeltekst Arnon Grunberg
In opdracht van Theater Na de Dam schreef bestsellerschrijver Arnon Grunberg een nieuwe toneeltekst die alle landelijke stadsgezelschappen op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur tegelijkertijd presenteren: De Tweede Wereldoorlog eindigt vandaag. Acteurs van Theater Utrecht verzorgen deze lezing in Utrecht. Grunberg is afkomstig uit een gezin dat zwaar geraakt is door de Tweede Wereldoorlog. Zijn moeder Hannelore Grünberg-Klein (1927-2015) overleefde Auschwitz, zijn vader zat op talrijke adressen ondergedoken. Naast Theater Utrecht zijn de deelnemende gezelschappen: Toneelgroep Amsterdam, Toneelgroep Maastricht, Noord Nederlands Toneel, Het Nationale Theater, Toneelgroep Oostpool, Tryater, Theater Rotterdam, Theatergroep Suburbia, Het Zuidelijk Toneel en Toneelschuur Haarlem.
Programma Stadsschouwburg Utrecht 4 mei
-> voorafgaand aan de lezing herdachten we gezamenlijk in de Stadsschouwburg Utrecht, van 19.45 – 20.15 uur op het toneel van de DE zaal, en waren we 2 minuten stil om 20.00 uur.
-> zangeres, liedschrijver en muzikant Eva van Manen treedt op (20.25-21.00 – gratis entree), meer info >>>
-> 15 jongeren uit Utrecht presenteerden BEATS PER MINUTE, een muzikale theaterperformance van DOX en Theater Utrecht (20.30-21.30 uur). meer info >>>
-> de lezing was om 21.00 uur in de DE zaal Tickets >>>
Bekijk hier het volledige Utrechtse programma.
De Tweede Wereldoorlog eindigt vandaag
Tekst door Arnon Grunberg
De Tweede Wereldoorlog eindigt vandaag is een tragikomedie over een holocaust overlevende in het #metoo tijdperk. Over de macht van het slachtoffer, over schuldgevoel en zelfvernietiging, over het verleden als chantagemiddel. “Herdenken is net als democratie een theatrale aangelegenheid, vandaar dat ik een stuk schrijf voor Theater Na de Dam” – Arnon Grunberg. Het laten schrijven van een nieuwe toneeltekst vormt sinds een paar jaar een vast onderdeel van Theater Na de Dam. Eerdere auteurs waren Rik van den Bos, Judith Herzberg en Rebekka de Wit.
Over Theater Na de Dam
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om de herdenking van extra betekenis te voorzien. Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam speelden gelijktijdig door het land meer dan tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hadden op de Tweede Wereldoorlog; van jongerenprojecten in straten en buurten in de provincie tot aan de grootste zalen zoals Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. www.theaternadedam.nl
Over Arnon Grunberg
Grunberg debuteerde in 1994 met Blauwe maandagen. Andere bekende werken zijn Fantoompijn (2000) en De asielzoeker (2003). Voor Tirza (2006) ontving hij zowel de Gouden Uil als de Libris Literatuurprijs. Met De man zonder ziekte was hij genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Libris Literatuurprijs en De Gouden Boekenuil. Grunbergs werk is anno 2017 in zesentwintig talen vertaald. Sinds 2009 schrijft hij dagelijks De Voetnoot in De Volkskrant. “Herdenken is net als democratie een theatrale aangelegenheid, vandaar dat ik een stuk schrijf voor Theater Na de Dam”, aldus Arnon Grunberg.
Tekst: Arnon Grunberg
Regie: Thibaud Delpeut
Spel: Claire Bender, Jacobien Elffers, Bram Gerrits, Ward Kerremans, José Kuijpers, Tim Linde en Jesse Mensah.