De jonge schrijver Rik van den Bos schreef in opdracht van de landelijke manifestatie Theater Na de Dam een nieuwe toneeltekst over de Tweede Wereldoorlog: In Vrede. Op 4 mei 21.00 uur presenteren acteurs Hein van der Heijden (Stad der blinden), Astrid van Eck (Crave), José Kuijpers (Phaedra) en Vincent van der Valk (Caligula). in de Stadsschouwburg Utrecht deze door Thibaud Delpeut geënsceneerde nieuwe tekst. Op hetzelfde moment lezen acteurs van de grootste gezelschappen van het land het stuk. Zo is In Vrede gelijktijdig te horen in o.a. Amsterdam, Rotterdam, Tilburg en Maastricht.
In In Vrede worstelen drie personages, bewust of onbewust, met de sporen van een dood gewaande oorlog. Een man van zeventig ontdekt dat zijn ouders niet zijn biologische ouders zijn, maar zijn onderduikouders. Hun hele leven hebben zij dit voor hem verborgen weten te houden. Zijn echte ouders blijken joods en zijn tijdens de oorlog verraden door de buren. Die buren hadden een dochter die alles gezien heeft. Dit meisje, inmiddels een hoogbejaarde vrouw, heeft zichzelf in haar ouderlijk huis opgesloten en straft zich elke dag voor het verraad van haar ouders. Tussen deze twee personages door zwerft een man van begin dertig, die de Tweede Wereldoorlog net zo ver van zijn bed waant als de Slag bij Nieuwpoort. Tot hij ontdekt wat 70 jaar geleden in zijn eigen huis gebeurde. Vanaf dat moment laat de gedachte aan de oorspronkelijke bewoners hem niet meer los.
Drie verhalen die schetsen hoe de wonden die de Tweede Wereldoorlog heeft veroorzaakt, ook nu nog hun littekens nalaten in onze samenleving. Hoe de vrede die 70 jaar geleden uitgeroepen werd, voor veel mensen nog steeds geen vrede is. En hoe genadeloos de wapens zijn waarmee wij ons beschermen tegen verlies, verdriet en schuld.
“De oorlog is de geschiedenis van iedereen die zijn wortels in West-Europa heeft. De passieve opstelling van de een heeft voor een deel het lot van de ander bepaald. Dat inzicht verliest nooit zijn belang en dat wil ik emotioneel toegankelijk maken voor mensen voor wie dat nog niet het geval is.” – Rik van den Bos
In Vrede is opgedragen aan Ruben Koster en Josua Ossendrijver, die over zijn levensverhaal het boek Verdoezeld Verleden schreef.
Theater Na de Dam
De Tweede Wereldoorlog komt steeds verder van de huidige generaties af te staan. Theater is bij uitstek de plek om vragen en gedachten over onze geschiedenis, oorlog en vrijheid levend te houden. Met Theater Na de Dam wordt een in de jaren ‘60 bestaand gebruik om na de Dodenherdenking toepasselijke toneelteksten voor publiek te lezen opgepakt en groter doorgezet. Dat de behoefte aan verdieping gedeeld wordt is duidelijk: wat in 2010 begon in zeven theaters rond de Dam in Amsterdam is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een landelijk fenomeen en een nieuwe, breed gedragen theatertraditie die uniek is in de wereld.