Linda.nl - Donderdag 05 maart 2020
Door: Anne Buis
Samen met je hele gezin een toneelvoorstelling maken en daarmee touren: ga er maar aan staan. De familie Borgman-Kuijpers gaat ervoor en speelt ‘Happy Together’.
En nee, ze zijn elkaar nog niet in de haren gevlogen. LINDA. sprak met dochter Mees Borgman (conceptbedenker) en moeder Nanette Kuijper over hoe het is om samen te werken als gezin.
HAPPY TOGETHER
De familie Borgman bestaat uit vader Erik, moeder Nanette, dochter Mees en broer Ster. En dat is niet alles; Espen Hjort, de man van Mees, is de regisseur en produceerde de voorstelling.
Alle leden hebben een creatieve achtergrond: vader Erik is jongleur, moeder Nanette deed een toneelopleiding, dochter Mees studeerde aan de Mime-opleiding en zoon Ster studeert Beeldende Kunst. Schoonzoon Espen voltooide de regieopleiding. Het concept voor de voorstelling werd bedacht door Espen en Mees.
1. Stel, je hebt overdag ruzie, en ’s avonds moet je samen op het podium staan. Lukt dat dan wel?
Nanette: “Toen we begonnen, hebben we duidelijke afspraken gemaakt over de scheiding tussen thuis en werk. Tijdens de repetitie kruip je in je rol en na afloop ben je weer het gezin. Bij het repeteren gaat het werk even voor en dat werkt goed voor ons.” Mees: “We zijn wel echt een praatgezin, hoor. Als er een conflict is, dan is er altijd iemand die helpt.”
2. Welke voordelen heeft het om samen te werken met je familie?
Mees: “Met andere acteurs ben je nog een tijdje bezig om elkaar te leren kennen. Maar je gezin kent je door en door en je wordt ook gekend. Dat maakt dat je het vanaf dag één al over alles kunt hebben.” Nanette: “We hadden aan een half woord genoeg.”
3. Hoe is het om samen te werken met je kinderen?
Nanette: “Heel heilzaam, ik kan het iedereen aanraden. De kinderen zijn nu volwassen. Je kunt niet meer zeggen: ‘Schat, niet doen’. Je leert daardoor opnieuw naar ze kijken.”
4. En dan heb je ook nog je schoonzoon/echtgenoot als regisseur.
Nanette: “Ja, ongelooflijk. Ik had me bij mijn eigen schoonouders wel even achter mijn oren gekrabt. Maar hij is goed in het vertellen van een verhaal en wij voegen ons naar zijn regie. Op het toneel zijn we niet perse moeder en dochter, maar vertellen we een verhaal.” Mees: “Hij is er natuurlijk zelf ingestapt. Maar volgens mij vindt ‘ie het heel leuk.”
5. Happy Together gaat over “een familie op zoek naar wie zij met elkaar kunnen zijn” en “de acrobatiek van het samenleven”. Hoe zit dat precies?
Mees: “Vanaf je achttiende ga je als kinderen allemaal het huis uit. Dat is best een gekke tijd; je woont niet meer thuis, maar je hebt ook nog geen eigen gezin. Als jongvolwassene moet je ineens van alles zelf regelen, en je familie zie je voornamelijk met kerst. De verhouding tussen ouders en kinderen verandert. We zijn nu meer een groep van vijf individuen. Die bijzondere periode met deze dynamiek wilden we vangen. Over vijf jaar is deze dynamiek er niet meer.” Nanette: “Het is een schakelmoment.”
6. Was iedereen enthousiast over het plan?
Mees: “Ze zeiden volmondig ja.” Nanette: “We moesten er wel even over nadenken hoor. Veel mensen vroegen: ‘Gaan jullie dat echt doen?’. Ik was misschien naïef, maar ik vond het onderwerp wel interessant. De voorstelling gaat namelijk niet echt over ons, maar over iets universelers: de dynamiek van een gezin.”
De voorstelling ‘Happy Together’ gaat op donderdag 5 maart in premiere. Daarna speelt het gezin de voorstelling op verschillende toneelpodia in heel Nederland, tot en met 27 mei.
Bron: https://www.linda.nl/nieuws/interview/gezin-samen-toneel-happy-together-heilzaam/