Platonov biedt een blik in het leven van een hechte groep vrienden die samenwonen in een grote loft in de stad. Ze worstelen met het leven, de liefde en met elkaar. Regisseur Thibaud Delpeut zette met tien jonge talentvolle acteurs op een briljante manier een voor iedereen herkenbaar en confronterend beeld van deze tijd neer. Delpeut bewerkte radicaal de oorspronkelijke tekst (1881) van Anton Tsjechov (vertaling Jacob Derwig) en maakte er een hedendaagse, moderne versie van. De première was vrijdag 2 maart 2018 in Stadsschouwburg Utrecht, daarna volgde een landelijke tournee t/m 12 mei 2018.
Briljante kruising tussen Hamlet en Don Juan
In een tijd dat oude conventies niet meer gelden, alles mag en alles kan, liggen verwarring en misverstanden op de loer. Zo worstelt de charmante maar gedesillusioneerde Misja Platonov met de allesverzengende liefde. Hij woont samen met negen vrienden in een grote loft. Allemaal dingen ze naar zijn aandacht, zijn liefde. Waarom strijdt iedereen juist om hem? Waarom zit iedereen hem zo op de huid? Wat ziet zijn liefhebbende echtgenote Sasja in hem? En wat wil de trotse Anna, of die student Mark toch van hem? Waarom leggen al zijn vrienden hun hele hebben en houwen juist bij hem neer? Of ziet Misja, een soort briljante kruising van een romantische Hamlet en een woest aantrekkelijke Don Juan, het gewoon allemaal verkeerd en zit hij vooral zichzelf in de weg?
Een springlevend verhaal van Tsjechov
Tsjechov, één van de grootste Russische schrijvers in de literatuurgeschiedenis, schreef 'Platonov' eind 19 eeuw. Het stuk werd pas twintig jaar na zijn dood ontdekt. Regisseur Thibaud Delpeut, alom bejubeld om zijn radicale en vernieuwende visie, bracht het verhaal naar het heden als een hartverscheurend eerlijke voorstelling over de kracht van liefde. Een stuk waarin hij misschien meer dan ooit iets van zichzelf legde.
Theater dat gaat over de hoekige mens in een hoekige vorm
“Als ik niet veranderd was als mens, dan was ik als Platonov geworden” aldus regisseur Thibaud Delpeut. Hij waagde zich voor het eerst aan een tekst van Tsjechov. “Ik heb een zwak voor het personage Platonov, omdat ik hem zo goed begrijp. Platonov is iemand die niet tegen compromissen, leugens, het sociale gedrag, conventies en gekonkel kan. Hij verliest zich vervolgens in een strijd zonder programma, een strijd tegen de mensheid, waarin hij al zijn vrienden verspeelt”
Tijdgeest
In de personages rondom Platonov zag Delpeut sterk deze tijdgeest terug. “Al die types die niet weten hoe ze moeten kiezen, die allemaal ontslagen willen worden van keuzestress, maar toch voortdurend in een meningenreflex schieten. Het heeft een soort koortsigheid, een dwangmatigheid die steeds verder weg gaat van een wezenlijk contact.”
Tekst: Anton Tsjechov
Vertaling: Jacob Derwig
Regie, bewerking en muziek: Thibaud Delpeut
Spel: Claire Bender, André Dongelmans, Jacobien Elffers, Bram Gerrits, Isabelle Houdtzagers, Ward Kerremans, Tim Linde, Jesse Mensah, Ilke Paddenburg en Vincent van der Valk
Regie-assistentie: Espen Hjort
Dramaturgie: Joris van der Meer, Tessa van der Bijl (stage)
Scenografie en scènefotografie: Roel van Berckelaer
Kostuums: Dymph Boss, Fleur van Daal (ass.)
Advies kap & grime: Pilo Pilkes
Castingadviezen: Hans Kemna
Productieleiding: Ad van Mierlo
Technische productie: Siemen van der Werf
1e inspiciënt: Mart Hielema
Geluidstechniek: Sander van der Werff
Lichttechniek: Tom Hemmer
Videotechniek: Mark Thewessen
Techniek: Thomas Lloyd
Rekwisieten: Paulien van der Avoird
Tournee-catering: Arnoud Slijderink (Wereldkoks)
Personenvervoer: Noot Touringcar
Decortransport: Lankveld Theater Logistics
Met dank aan:
Ampco Flashlight, Ledlease, Soultech (Merijn Versnel), Vorm & Decor
Foto: Jenneke Boeijink
Première: vrijdag 2 maart, tournee 24 feb t/m 12 mei 2018